Woda imbirowa
Woda
imbirowa to jeden z moich ulubionych napojów. Popijam ją często
zimą i jako, że zrobiłam się strasznym zmarzluchem, cenię sobie
bardzo jej rozgrzewające właściwości.
Wodę
imbirową najlepiej spożywać z samego
rana, jako pierwszy ciepły napój.
Ma
działanie rozgrzewające. Dobrze wpływa na pracę żołądka i
dodaje energii.
Woda imbirowa (wersja 1)
Składniki:
- 2 litry wody
- ok. 4 cm świeżego, obranego imbiru
Przepis:
- Składniki zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Woda imbirowa (wersja 2)
Składniki:
- 1 litr wody
- ok. 3 cm świeżego imbiru
Przepis:
- Imbir obrać, pokroić w plasterki.Zagotować w naczyniu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ydjąć z ognia i odstawić napar na następne 10 minut do naciągnięcia. Przelać do termosu i popijać ciepły napar w ciągu dnia..
Woda imbirowa (wersja 3)
Składniki:
- 1,5 litra gotującej wody
- ok. 1,5 cm świeżego imbiru
Przepis:
- Imbir obrać, pokroic na plasterki lub małe kawałki. Kawałki imbiru zalać gotującą wodą. Wodę imbirową można zaparzać przez od 10 minut do 6 godzin).
Napar
można przechowywać w termosie i popijać w ciągu dnia. Napar ma
działanie oczyszczające i rozgrzewające.
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
a ja mam pytanie, czy można podobny napój przyrządzić z imbirem mielonym?
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tym, żeby wodę imbirową przyrządzać z mielonym imbirem. Mielony imbir dodaję do niektórych potraw (osobiście wolę jednak świeży imbir). Jedyne napoje z mielonym imbirem, które znam to: gorąca czekolada z przyprawami, napój na bazie herbaty ziołowej z przyprawami i kawa z przyprawami (mielony imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa w różnych kombinacjach).
OdpowiedzUsuń